Home Klachten bij diabetes

Huidklachten bij diabetes

Alle lichaamsdelen kunnen door diabetes (suikerziekte) aangetast worden, dus ook de huid. Meer dan 33% van alle mensen met diabetes krijgt ooit in zijn leven een huidprobleem. Dit is dan het gevolg van of houdt direct verband met diabetes. De huidproblemen zijn soms het eerste symptoom van diabetes mellitus.

Mits op tijd ontdekt, kunnen de meeste huidproblemen gelukkig wel worden voorkomen of eenvoudig worden behandeld. Maar als u zich niet goed verzorgt, kunnen kleine beschadigingen aan de huid soms grote gevolgen hebben. Een goede huidverzorging is een eerste stap om het risico op infecties bij diabetes te verkleinen.

Mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2 kunnen extra gevoelig zijn voor huidproblemen. Het kan gaan om huidaandoeningen die bij iedereen voorkomen zoals bacteriƫle infecties, schimmelinfecties, droge huid en jeuk. Maar ook om huidaandoeningen die uitsluitend bij mensen met diabetes (suikerziekte) voorkomen.

Conditie van de huid en diabetes

Diabetes mellitus is de term voor een groep stofwisselingsziekten die een verhoogde bloedsuikerspiegel veroorzaken. Het ontstaat doordat het lichaam niet meer voldoende insuline produceert, of doordat de cellen niet meer reageren op de insuline die wordt geproduceerd. Als er sprake is van een verhoogde bloedsuikerspiegel verliest uw lichaam vocht waardoor u een droge huid krijgt. Dit komt omdat het lichaam het teveel aan glucose kwijt wil. U gaat veel plassen waardoor een tekort aan vocht in het lichaam optreedt en de huid uitdroogt.

De huid kan ook uitdrogen wanneer de zenuwen, vooral die in benen en voeten, niet de boodschap ontvangen om te transpireren. Transpireren helpt de huid zacht en soepel te houden. Een (extreem) droge huid kan rood en pijnlijk zijn, kapotgaan en vervellen.

Copyright © 2023 DiaClin Nederland. All rights reserved.