Mondklachten bij diabetes

Diabetes mellitus is de term voor een groep stofwisselingsziekten die een verhoogde bloedsuikerspiegel veroorzaken. Het ontstaat doordat het lichaam niet meer voldoende insuline produceert, of doordat de cellen niet meer reageren op de insuline die wordt geproduceerd. Als er sprake is van een verhoogde bloedsuikerspiegel verliest het lichaam vocht waardoor alle weefsels uitdrogen. U produceert meer urine en gaat extra veel plassen om het teveel aan glucose uit het bloed te verwijderen. Hierdoor treedt vochtgebrek op in het lichaam. Symptomen zijn bijvoorbeeld dat u vaak dorst en een droge mond heeft.
Diabetes kan mondproblemen veroorzaken
Het mondweefsel van mensen met diabetes (suikerziekte) is vaak verzwakt. Mondproblemen kunnen daarom veelvoorkomen bij mensen met diabetes. Bloedglucose vormt een ideale broedplaats voor bacteriën en schimmels en kan het vermogen van het lichaam om zichzelf te herstellen verminderen. Al deze factoren dragen ertoe bij dat mensen met diabetes een grotere kans op mondproblemen hebben. 33 procent van hen zal ooit in zijn leven een diabetes gerelateerde huid- of slijmvliesaandoening krijgen. Er bestaat ook een sterk verband tussen diabetes en tandbederf (cariës) en tussen diabetes en slechte adem (halitose).
Uit onderzoek blijkt dat parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking) vaker bij mensen met diabetes mellitus voorkomt en over het algemeen ook in ernstiger mate. Onder mensen met parodontitis komt tweemaal zoveel diabetes (suikerziekte) voor als bij mensen zonder parodontitis.
Droge mond
Een droge mond is de term die gebruikt wordt om een gebrek aan speeksel in de mond aan te duiden. Deze aandoening komt vaak voor bij mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2. Behalve dat het een onaangenaam gevoel geeft is uw mondholte gevoeliger en kan de mondflora verstoord raken wat meer kans geeft op infecties.
Het is dus van groot belang om de kans op een infectie in mond of gebit te minimaliseren. Speeksel speelt hierbij een essentiële rol. Het houdt de hoeveelheid bacteriën onder controle, neutraliseert de zuren rond tanden en tandvlees en spoelt ze weg.
Tandvleesaandoeningen en diabetes
Tandvleesaandoeningen zijn een minder bekende klacht die mensen met diabetes kunnen krijgen. Ongeveer 33 procent van hen heeft op enig moment gedurende zijn ziekte last van parodontitis (vergevorderde tandvleesontsteking).
Wanneer de diabetes niet goed gereguleerd is, kan dit zowel bij kinderen als volwassenen leiden tot parodontitis. Parodontitis omvat alle infecties van het kaakbot en het tandvlees.
Diabetes (suikerziekte) veroorzaakt schade aan de bloedvaten waardoor de doorbloeding van het lichaam minder goed is. Hierdoor raken kaakbot en tandvlees verzwakt waardoor deze weer gevoeliger zijn voor infecties.
Symptomen van tandvleesaandoeningen
De symptomen van tandvleesaandoeningen door diabetes (suikerziekte) kunnen apart voorkomen of gecombineerd. Raadpleeg voor een betrouwbare diagnose een tandarts. Symptomen van tandvleesaandoeningen zijn onder andere:
- Bloedend tandvlees bij poetsen en/of flossen
- Opgezwollen, rood of gevoelig tandvlees
- Terugtrekkend tandvlees
- Loszittende tanden en/of kiezen
- Pus tussen de tanden/kiezen of tussen tanden/kiezen en tandvlees
- Veranderde beet of stand van de kaken
- Hardnekkige slechte adem