Voetklachten bij diabetes

Een van de belangrijkste symptomen waar u last van kunt krijgen bij diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn voetproblemen. De helft van de mensen met diabetes (suikerziekte) krijgt op een gegeven moment een zogenaamde ‘diabetische voet’. Dit is een veelvoorkomende complicatie bij diabetes mellitus die kan leiden tot ziekte en zelfs overlijden. Voetaandoeningen zijn in de westerse wereld de belangrijkste oorzaak van amputaties aan het been die niet veroorzaakt worden door een verwonding (trauma).
Eeltplekken
Bij diabetes (suikerziekte) heeft u ook meer kans op eeltplekken. Dit komt doordat er onder de voet plekken zijn waar de druk is verhoogd. Als u last heeft van te veel eelt heeft u misschien speciale orthopedische schoenen of inlays (zolen) nodig. Als eeltplekken niet verwijderd worden, kunnen ze heel dik worden, kapotgaan en zich ontwikkelen tot zweren (open wonden).
Probeer nooit om eeltplekken of likdoorns zelf te verwijderen – dit kan tot zweren en infecties leiden. Laat altijd een deskundige (diabetes pedicure) uw eeltplekken verwijderen. Probeer ook niet om eeltplekken of likdoorns zelf weg te halen. Deze kunnen uw huid verbranden. Door dagelijks een puimsteen te gebruiken houdt u eeltvorming onder controle. Een puimsteen werkt het best op een natte huid. Smeer onmiddellijk na het gebruik van een puimsteen uw voeten in met crème.
Zweren, ernstig probleem bij diabetes
Mensen met diabetes type 1 en diabetes type 2 kunnen zweren krijgen. Ongeveer vijftien procent van hen krijgt op een bepaald moment ernstige voetzweren. Ook nier-, oog- of hartproblemen die als oorzaak diabetes hebben, vormen een risico. Verder spelen overgewicht, roken en alcoholgebruik een belangrijke rol in de ontwikkeling van voetzweren.
Preventieve voetverzorging van groot belang
Mensen met diabetes mellitus zijn erg gevoelig voor voetproblemen. Het is daarom van groot belang voldoende aandacht te besteden aan preventieve voetverzorging. Was uw voeten tweemaal per dag met een mild product en handwarm water. Droog uw voeten altijd grondig, vooral tussen de tenen. Inspecteer uw voeten zorgvuldig op snijwondjes, blauwe plekken, wondjes of veranderingen aan uw nagels. Als u een wondje ontdekt, raadpleeg dan onmiddellijk uw arts of diabetesverpleegkundige.